Metin Nedir Hakkında Kısa Bilgi
|Metin Nedir Hakkında Kısa Bilgi
Eskiden bir kitabın veya yazının aslında; yazar tarafından yazılmış asıl nüshasına metin denirdi. Günümüzde yazı hâline gelmiş, yayınlanıp okurun huzuruna çıkmış eselere metin denmektedir. Metin, bir yazıyı biçim, anlatım ve noktalama özellikleriyle oluşturan kelimelerin bütünü olarak da tanımlanabilir. İnsanların başkalarıyla iletişim kurmak, kendilerini onlara ifade etmek için bir araya getirdikleri yazılı veya sözlü cümleler topluluğu metni oluşturur.
Metinler, içeriklerine göre ya da yazılış amaçlarına göre farklı isimler alır. Felsefeyle ilgili olanlara felsefi metin, edebiyatla ilgili olanlara edebi metin, bilimsel konularda yazılanlara bilimsel metin denir.
Metin bir iletişim aracı ve bir örgü sistemidir. Bu sistem, “sözcük – cümle – paragraf – metin” şemasıyla gösterilebilir. Metni oluşturan birimler, birleşerek metnin ana düşüncesini ya da temasını oluşturur.
Metni oluşturan birliklerin bir kendi anlamı bir de metinde kazandığı anlamları vardır. Dil birliklerinin metinde kazandığı anlam “bağlamla” ilişkilidir. Bu durumda, metinde temel iki ilişki ağı vardır:
Bağlaşıklık: Metni oluşturan kelimeler ve cümlelerin dil bilgisi kurallarıyla birbirine bağlanmasıdır.
Bağdaşıklık: Metni oluşturan parçalar arasındaki anlam ilişkisidir.
Her metnin bir amacı vardır. Metinde dil, bu amaca yönelik işlevde kullanılır. Bu durumda, metinler dilin kullanılma işlevine göre sınıflandırılabilir:
Sanatsal Metin
Bu metin türleri içinde sanatsal metinlerin ayrı bir yeri vardır. Sanatsal metinlerin tek bir- anlamı yoktur, anlamları vardır. Bir metni meydana getiren parçalar arasındaki anlam ilişkisine gerçeklik denir.
Edebiyat veya diğer alanlarda yazılan metinler içerikleri bakımından gruplandırılırken genel olarak ikiye ayrılır.
a. Kurmaca metinler: Olmadığı hâlde varmış gibi tasarlanmış, kurgulanmış olay ve olgulara kurmaca denir. Kurmaca metinler gerçekte olamayan ancak gerçekmiş gibi, yaşanmış gibi varsayılıp üretilen ve okura sunulan metinlerdir. Kurmaca metinlerde gerçek
yaşamdan alınmış kişi ve olaylar yazarca yeniden işlenerek, değiştirilip ayıklanarak bir bakıma “düşsel bir gerçekliğe dönüştürülerek” anlatılır. Roman, hikâye, masal, tiyatro, halk hikâyesi, destan gibi türlerde yazılan metinler kurmaca metinlerdir.
Bir gün kiraz ağacı evini dolduran konuklara dönmüş, şöyle demiş: “Ey konuklar! Söyleyin bakalım daha ne kadar zaman evimde konuk olacaksınız? Bütün gün evimde rahat rahat oturuyorsunuz. Peki bana ne kira ödüyorsunuz?” Konuklardan solucan ve köstebek: “Bilir misin, biz köklerini saldığın toprağı gece gündüz eşeliyoruz. Böylece sen köklerini rahatça daha derinlere salabiliyorsun. Gelişiyorsun.” Arılar: “Senin çiçeklerinin balını kim çıkarıp topluyor? Biz olmasak senin çiçeklerinden hiç bal alınmazdı.” Kuşlar da: “Bizim neşeli sesimiz, şarkımız olmasa senin için sıkılırdı. Seni biz eğlendiriyoruz.” demişler. Böylece kiraz ağacı konuklarının da kendisine bir şeyler verdiğini öğrenmiş.
Bu metin, bir masal metnidir. Metinde anlatılanların gerçekle ilgisi yoktur. Tamamen anlatıcının hayal dünyasında oluşturulmuş kurmaca bir metindir.
b. Kurmaca olmayan metinler: Kurmaca olmayan metinlerde gerçek olay, kişi ve olgular anlatılır. Yazar, gerçeği yansıtır. Anı, tarih, biyografi, gezi yazısı gibi türlerde yazılan metinler buna örnek gösterilebilir.
Bir sokak daha dönelim. Toprak kulübeler arasında bir arsa… Ortada bir bostan kuyusu ile bir eşek… Eşeğin arkasında yirmi, otuz metrelik bir ip, ipin ucuna da bir kova bağlanmış… Hayvan, kuyu ile kulübelerden biri arasındaki yol üzerinde akşam piyasası yapar gibi ağır ağır gidip geliyor… Onun her gelişinde kova bir kere kuyuya dalıp çıkıyor, böylelikle de kulübenin su ihtiyacı gideriliyor…
Reşat Nuri Güntekin, Yollarda
Bu metin kurmaca olmayan bir metindir. Reşat Nuri, gözlemlerini bir fotoğraf gerçekliğiyle yansıtmıştır.